Wat is Pek-O-Bello?

Lente 2017 – Stichting Pek-O-Bello is medeoprichter van Coöperatie Zonzij van het IJ

Stichting Pek-O-Bello bestaat tweeënhalf jaar. Vanaf 2016 kwam er regelmaat in onze aanpak en programma’s. We zorgen met en voor de buurt voor een schone, groene en zorgzame buurt. ZZP’ers en vrijwilligers werken samen in deze programma’s.

De activiteiten zijn divers en talenten kunnen zich uiten en ontwikkelen.  Ook omdat een aantal maal per jaar een cultureel programma wordt verzorgd. Daarnaast zijn er, elke lente weer, de buurtdiners.

Vanaf april 2017 bestaat er ook een coöperatie; ‘Zonzij van het IJ’ genaamd. Hiervan is stichting Pek-O-Bello een onderdeel. Samen met allerlei andere sociale ondernemende lieden en organisaties in de buurt, dat gaat tot en met geheel Amsterdam Noord :-), ontwikkelen we ‘ons’ deel van de stad tot een levendig en zelfvoorzienende omgeving. Zo dragen we op een geïnspireerde wijze zorg voor een duurzame toekomst met aandacht voor een goede omgang met allerlei ‘huishoudelijke aspecten’ in de wijk: voedsel, energie, groen, onderhoud, culturele-, persoonlijke ontwikkeling en sociale en economische activiteiten.  We hopen zo samen te werken aan een groeiende en bloeiende lokale economie zolang levens- en (voor een deel ook) arbeidsvreugde maar centraal staan en geld als middel geldt en nooit… een doel op zich.

 

                                     

Geschiedenis

Op 1 november 2014 hebben een aantal bewoners uit de Van der Pekbuurt, Stichting Pek-O-Bello opgericht bij de Notaris. Ruim een jaar daarvoor hebben een paar buurtbewoners een aantal gemeente ambtenaren bij elkaar geroepen om te praten over hun buurt die sterk verwaarloosde. Voor die periode hebben de bewoners te horen gekregen dat de eigenaar van alle huizen, Woning Corporatie Ymere, ze wilde gaan afbreken voor nieuwbouw.

Vanaf herfst 2013 is de buurt verklaard tot beschermd stadsgezicht waardoor rigoureuze afbraak niet meer zomaar mogelijk is en een langdurig proces van bloksgewijze renovatie zal worden ingezet. Aan de eerste blokken met bijna 100 huizen zal in september 2015 worden begonnen met herstellen en verbouwen. Er bestaat echter nog altijd dreiging dat een aantal huizenblokken die niet direct beeldbepalend zijn alsnog worden gesloopt ten behoeve van nieuwbouw en verkoop.

 

Samen mooi voor mekaar
Een groeiend aantal actieve buurtbewoners wil dat de buurt weer gaat stralen en leven nu de buurt en haar inwoners blijven. Met de kreet: “Nu de huizen blijven staan, pakken we het zelf aan!” wordt er besloten tot de oprichting van een heus Bewonersbedrijf Pek-O-Bello. De stichting kent statuten waarin geregeld wordt hoe iedereen invloed kan krijgen op het Bewonersbedrijf. Voor het moment van een jaar is er een oprichtingsbestuur die tot doel heeft een democratische Bewonersraad op te zetten. Die Bewonersraad geeft minstens vier maal per jaar aan het bestuur aan wat er volgens hen aan de buurt gebeuren moet.

Wie de statuten wil lezen drukt hier.

 

1 Reactie op “Wat is Pek-O-Bello?
  1. Erl Dekker schreef:

    heb nog veel meer maar kan zelf de website niet en is al 3 jaar stil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*